Klaar voor de toekomst

De haven van Zeebrugge investeert in de toekomst door haar pijlen te richten op innovatie. Verregaande digitalisering en verdere technologische ontwikkelingen maken de haven ‘future proof’. 

Klaar voor de toekomst

5G in de haven

Als haven willen we een facilitator zijn voor de verschillende havenspelers. In al onze projecten willen we het voorbeeld geven, maar ook ondersteuning bieden. Zo is sinds 2020 de hele oppervlakte van het havengebied voorzien van 5G, een supersnel, essentieel communicatienetwerk. Het 5G-netwerk maakt tal van toepassingen mogelijk voor de haven zelf, maar ook voor de bedrijven die er zijn gevestigd. Bovendien kunnen systemen dankzij 5G sneller data uitwisselen. 

Kom meer te weten over ons 5G-netwerk in de case ‘5G: puzzelstuk van een groene en veilige haven’.

Nieuwe dataplatformen

Om een goed overzicht te hebben van alle trafieken bouwen we een ‘digital twin’, een virtueel model van de hele logistieke keten van Zeebrugge. We beheren daarvoor twee dataplatformen: Zedis (een portaal met nautische informatie dat al enkele jaren in gebruik is) en RX/SeaPort, dat we ontwikkelden naar aanleiding van de Brexit. Douane- en andere formaliteiten worden via dat platform digitaal ingediend. Zo vermijden we lange wachtrijen van vrachtwagens. 

Twee applicaties om de administratie verder te vereenvoudigen werden eind 2020 gelanceerd: Green Lanes en Green Light Check. Met de laatste app zien vrachtwagenchauffeurs of ze de haven en een terminal mogen binnenrijden. De ordehandhavers maken gebruik van Green Lanes om na te gaan of de verplichte administratie van een vrachtwagen in orde is.

“Het 5G-netwerk maakt tal van toepassingen mogelijk voor de haven zelf, maar ook voor de bedrijven die er zijn gevestigd.“

Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge
Klaar voor de toekomst
Klaar voor de toekomst
Klaar voor de toekomst

Centrale controlekamer

Om de communicatie te versnellen werken we ook aan een controlekamer waar continu beelden binnenlopen van camera’s in de haven. Het Speed-project groeit in de schoot van dat controlecentrum. Met Speed zetten we een waarschuwingssysteem op om beginnende verkeersopstoppingen, niet-geautoriseerde personen en afwijkingen aan vrachtwagens op te sporen.

Multi-inzetbare drones

Geautomatiseerde ‘Safety Drones’ die gebruikmaken van het 5G-netwerk gaan bij een melding bij de brandweer meteen ter plaatse om beelden van het incident te maken. De drones helpen zo om de orde- en hulpdiensten beter en sneller te briefen. Maar de mogelijkheden zijn nog talrijker. Zo zullen bedrijven bijvoorbeeld een drone kunnen inzetten om hun zonnepanelen te inspecteren of om wagens te tellen.

Ontdek de Safety Drone en andere droneprojecten in de video ‘Drone Port’ hieronder.

Klaar voor de toekomst
playbutton

Zeebrugge, drone port in de maak

The next big thing

Klaar voor de toekomst

Case

5G: puzzelstuk van een groene en veilige haven

‘The next big thing’: de verwachtingen rond 5G zijn torenhoog. De haven van Zeebrugge wilde de boot niet missen en investeerde in een supersnel communicatienetwerk. Het project raakte in 2020 in een stroomversnelling. 

Samen met serviceprovider Citymesh en Nokia maakte de haven van Zeebrugge in 2019 het 5G-netwerk operationeel in de voorhaven. De achterhaven volgde in 2020 en daarmee is het hele havengebied en een offshore gebied voorzien van 5G. Peter Merlevede, Innovation & Digitalisation Manager bij Port of Zeebrugge, onderstreept het belang van deze investering: “De haven speelt hiermee een pioniersrol. Het netwerk maakt tal van revolutionaire toepassingen mogelijk. Niet alleen voor het havenbestuur zelf, maar voor alle spelers die aanwezig zijn in de haven. Bovendien geeft 5G de bedrijven in de haven commercieel heel wat troeven in handen. Voor onze Aziatische klanten is 5G immers al lang de norm.” 

“De toepassingen zijn legio. Zo laat het 5G-netwerk ons toe om data binnen te trekken van de offshore windparken. Het verbetert de connectiviteit tussen het hoofdkantoor en de omliggende haven via een verbinding met sleepboten, kaaisensoren, camera’s en snuffelpalen (die de lokale luchtkwaliteit meten, red.). Ook onze dronevluchten zouden lang niet zo performant zijn zonder 5G. Er lopen verder projecten rond autonome vaart, zelfrijdende wagens, augmented reality … Er zullen ook steeds meer sensoren komen die op 5G draaien. Die zullen heel wat nieuwe data en inzichten opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een sensor die live een verhoging in de luchtverontreiniging kan meten wanneer een schip passeert. Op die manier wordt het 5G-netwerk een echte accelerator in en rond de haven van Zeebrugge.”

Klaar voor de toekomst
We gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren